VERKKOKURSSI

Väärinymmärretty uskonto?
Tunne islamin perusteet

Kun olet suorittanut kurssin kokonaan, pääset lataamaan kurssitodistuksen alla olevasta painikkeesta.

Huomaathan, että hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kertaustestien läpäiseminen. Jos et ole suorittanut kurssia hyväksytysti, painike ohjaa sinut takaisin kurssille.
Islam on lähes kahden miljardin ihmisen uskonto. Muslimeita elää kaikkialla maailmassa, useilla kielialueilla ja eri kulttuureissa. Islam on näkyvä ilmiö myös suomalaisessa yhteiskunnassa.

Islamin perusteiden tuntemus onkin kansalaistaito, jonka merkitys tulee jatkossa vain kasvamaan.

Tervetuloa oppimaan islamista Suomen Lähi-idän instituutin kaikille avoimelle ja maksuttomalle verkkokurssille!

Write your awesome label here.

Kuulostavatko sharia, suura ja jihad tutuilta termeiltä? Haluaisitko tuntea tarkemmin näiden ja muiden islamin peruskäsitteiden merkityksiä?

Tällä kurssilla saat keskeisimmät tiedot islamista ja opit soveltamaan saamaasi tietoa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Aihetta tarkastellaan akateemisen tutkimustiedon valossa. Lähestymistapa on kuitenkin käytännönläheinen, ja aiheet sidotaan esimerkkien kautta suomalaisille tuttuun kontekstiin.  

Kurssin on toteuttanut Suomen Lähi-idän instituutti yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa. Opettajana kurssilla toimii yliopistonlehtori, dosentti Ilkka Lindstedt Helsingin yliopistosta.

Kurssi on maksuton eikä vaadi taustatietoja. Voit aloittaa opiskelun vaikka heti.

Tällaisista asioista opit

Miksi islamin tuntemus on tärkeää?

Mitä hyötyä on islamin tutkimuksesta? Miksi sinun pitäisi tietää aiheesta? Kurssin ensimmäisessä osiossa opit tunnistamaan islamiin liittyvän tutkimustiedon ja saat välineitä välttää tyypillisimpiä ennakkoluuloja. Tutustumme myös siihen, minkälaisilla kieli-, kulttuuri- ja maantieteellisillä alueilla islam vaikuttaa.

Kirjallisten lähteiden äärellä

Minkälainen kirja on Koraani, ja mitä tarkoitetaan perimätiedolla? Entä millainen mies oli profeetta Muhammad? Kurssin toinen osio pureutuu islamin kirjalliseen perustaan. Opit Koraanin ja perimätietokokoelmien synnystä ja tulkinnasta sekä siitä, minkälaista käytännön merkitystä teoksilla on muslimin elämässä.

Onko islam lakiuskonto?

Sharia ja fatwa ovat tuttuja sanoja monille. Niiden merkitykseen liittyy kuitenkin väärinkäsityksiä. Kurssin kolmannessa osiossa saat tietää, mitä sharia on ja kuinka se vaikuttaa nyky-yhteiskunnissa. Osiossa tarkastellaan myös tärkeimpiä opillisia kysymyksiä sekä teologian ja lain suhdetta islamissa.

Muslimin uskonnonharjoitus

Neljännessä osiossa aiheena ovat rituaalit ja se, miten uskonto näkyy muslimin arjessa ja juhlassa. Opit keskeisimpiä asioita päivittäisestä rukouksesta, paastosta ja pyhiinvaelluksesta. Pääset myös kurkistamaan moskeijaan ja tutustumaan musliminaisen vaatekaappiin.


Jihad – uskonsotaa ja henkistä ponnistelua

Olet ehkä kuullut väitteitä islamin sotaisuudesta. Väkivaltaisten ryhmittymien iskut nostavat usein islamin otsikoihin. Kurssin viimeisessä osiossa esitellään jihadin erilaisia tulkintoja. Saat tietää, kuinka väkivaltaiset ryhmät perustelevat toimintaansa. Myös islamin mystikkoinakin tunnetut suufit ja heidän tulkintansa jihadista tulevat tutuiksi.

Näin kurssilla opiskellaan

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi käydä läpi itsenäisesti omassa nojatuolissa tai suorittaa opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Kurssi on myös osa Helsingin yliopiston islamin peruskurssia. Jos suoritat kurssin osana islamin peruskurssia, saat tarkemmat ohjeet kurssisuoritukseen opettajaltasi.

Mitä kurssilla tehdään?

Islamiin paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto-osuuksien välissä voit kerrata oppimaasi erilaisilla tietovisoilla ja tehtävillä. Kertausten lisäksi kurssilla on pohdinta- ja aineistotehtäviä, joita voi suorittaa itsenäisesti. Opettajat voivat myös hyödyntää näitä tehtäviä luokkaopetuksessa.

Kuinka kurssi suoritetaan?

Kurssin voi suorittaa koska vain ja missä vain tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. Voit käydä osiot läpi omassa tahdissasi ja monessa osassa. Kirjautuessasi uudestaan alustalle pääset aloittamaan siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.


Kuinka kauan kurssi kestää?

Kurssimateriaalin kevyt läpikäynti kertaustehtävineen kestää noin 3–5 tuntia. Pohdinta- ja aineistotehtävien huolelliseen läpikäyntiin kannattaa varata tämän lisäksi joitakin tunteja. 
Kurssin toteutti yhteistyössä Suomen Lähi-idän instituutin ja Helsingin yliopiston islamilaisen teologian kanssa:
Created with