VERKKOKURSSI

Nuolenpäiden aika: tutustu muinaiseen Lähi-itään

Kun olet suorittanut kurssin kokonaan, pääset lataamaan kurssitodistuksen alla olevasta painikkeesta. 

Huomaathan, että hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan kertaustestien läpäiseminen. Jos et ole suorittanut kurssia hyväksytysti, painike ohjaa sinut takaisin kurssille.

Tiedätkö, miten kirjoitustaito kehittyi? Keitä Lähi-idässä asui 5000–2500 vuotta sitten? Millaista kirjallisuutta he lukivat? Entä millaisia olivat heidän jumalansa? Mitä tuolloin ajateltiin sukupuolista, tieteestä tai siirtolaisuudesta?

Muinaisen Lähi-idän kulttuurit ja keksinnöt vaikuttavat monilla tavoilla vielä nykypäivänäkin. Kaupunkikulttuuri ja kirjoitustaito kehittyivät ensimmäisten joukossa nykyisen Irakin alueella, ja siellä harjoitettiin edistynyttä matematiikkaa ja tähtitiedettä. Nuolenpäätekstit kertovat meille aikakauden korkeatasoisesta kirjallisesta perinteestä ja siitä, mitä ihmiset ajattelivat.

Write your awesome label here.

Tällä Suomen Lähi-idän instituutin ja Helsingin yliopiston maksuttomalla ja kaikille avoimella verkkokurssilla tutustut muinaisen Mesopotamian kulttuurihistoriaan. Sitä tarkastellaan temaattisesti kirjallisuuden ja kirjoitustaidon, uskonnon, tieteen ja sukupuolien näkökulmista. Kurssin lopuksi opit myös, millaista – osin arveluttavaakin – kiinnostusta aikakauden perintö on viime vuosisatoina herättänyt Lähi-idän ulkopuolella.
 
Kurssin laatijat ovat alan tutkijoita Helsingin yliopistosta. Sisältö pohjautuu tuoreeseen tutkimustietoon. Pääset myös tutustumaan aikakauden kirjallisiin lähteisiin suorina käännöksinä alkukielistä.
 
Kurssin on toteuttanut Suomen Lähi-idän instituutti yhteistyössä Helsingin yliopiston Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön ja Ixir-verkkokurssit Oy:n kanssa.

Kurssi on maksuton eikä vaadi taustatietoja. Voit aloittaa opiskelun vaikka heti.

Tällaisista asioista opit

Muinainen Mesopotamia: missä ja milloin?

Millainen oli muinainen Mesopotamia maantieteellisenä alueena? Mihin aikakausiin se jakautuu? Mitkä olivat alueen tärkeimmät kansat ja kielet? 
 
Kurssin ensimmäinen osio johdattaa sinut kurssilla käsiteltävään, yli 3000 vuotta kestäneeseen ajanjaksoon. Tutustumme muinaisen Lähi-idän maantieteeseen, ja opit sijoittamaan kartalle sen keskeisiä alueita. Saat tietää, keitä asui Assyriassa ja Babyloniassa ja kuinka valtaa pitäneet imperiumit vaihtuivat vuosisatojen kuluessa.

Mistä muinaisessa maailmassa kirjoitettiin ja miten?

Kirjoitustaidon syntyminen liitetään usein Lähi-itään. Alueen muinaiset kirjoitusjärjestelmät, nuolenpäät ja hieroglyfit ovatkin vanhimpia kirjoitusmerkkejä, joita olemme oppineet tulkitsemaan. 
 
Kurssin toisessa osiossa opit, millaisia nuolenpäät ovat ja kuinka niillä kirjoitetaan. Tutustut maailman vanhimman tunnetun eepoksen Gilgamešin juonenkäänteisiin sekä muihin aikakauden kirjallisuudenlajeihin. Seuraamme myös kirjoitustaidon vuosituhantista kehitystä, joka lopulta johti aakkoskirjoituksen yleistymiseen.

Uskonnot ja jumalat muinaisessa Mesopotamiassa

Jumalat vaihtuivat, mutta monet piirteet uskonnossa ja sen kytköksissä politiikkaan säilyivät vuosituhansia. Millaisia rituaaleja muinaisessa Mesopotamiassa harjoitettiin? Mikä oli papin rooli ja suhde poliittiseen valtaan? Mihin tavallinen kansa uskoi?
 
Kurssin kolmannessa osiossa paneudutaan muinaisen Mesopotamian uskontoihin sekä virallisen temppelikultin että tavallisen kansan näkökulmasta. Pääset tutustumaan siihen, mitä temppeleissä tapahtui ja kuuntelemaan otteita vuosituhansia vaikuttaneesta luomiskertomuksesta. Opit myös, millaisia aterioita mesopotamialaiset tarjoilivat edesmenneille sukulaisilleen.

Kovaa tiedettä ja ennustajia – tieteen alat aikakaudella

Millaista tiedettä muinaisessa Lähi-idässä harjoitettiin? Minkälaiseen maailmankuvaan ja teorioihin se perustui?
 
Maksasta ennustamista, loitsuja ja lepyttelykirjeitä jumalille – näitä pidettiin toimivina menetelminä muinaisen Mesopotamian tieteessä. Niiden rinnalla kuitenkin tehtiin nykynäkökulmastakin katsottuna aivan pätevää, pitkälle kehittynyttä tutkimusta. Oppineet osasivat laskea neliöjuuren, suunnittelivat monimutkaisia kastelukanavaverkostoja ja harjoittivat matemaattista tähtitiedettä. 
 
Kurssin neljäs osio tarkastelee tieteellistä maailmankuvaa ja esimerkkejä aikakaudelle tärkeistä tieteenaloista.

Sukupuolet muinaisessa Lähi-idässä

Sukupuoli on noussut muinaisen Lähi-idän tutkimuksessa merkittäväksi tutkimuskysymykseksi vasta viime vuosikymmeninä. Kuinka eri sukupuoliin suhtauduttiin? Mitä töitä naiset tekivät, ja kuinka he elivät? Entä millaisia odotuksia miehisyyteen liittyi, ja mitä tapahtui, jos ei sopinut tähän muottiin?
 
Kurssin viidennessä osiossa opit sukupuolen tutkimuksesta osana muinaisen Mesopotamian tutkimusta. Tarkastelemme naisten erilaisia rooleja aikakauden yhteiskunnissa. Pääset kurkistamaan yläluokkaisten naisten elämään palatseissa. Lopuksi tutustumme Ištarin kulttiin, jonka arvellaan olleen yksi vastaus sukupuolen moninaisuudesta nousseisiin ristiriitoihin.

Muinaismuistojen laitonta kauppaa ja akateemista tutkimusta – muinainen Lähi-itä on kiinnostanut jo 300 vuoden ajan

Kurssin lopuksi tarkastelemme, miten muinaiseen Lähi-itään kohdistunut kiinnostus on kehittynyt viime vuosisatoina Lähi-idän ulkopuolella. Akateemisen ja uskontoon pohjaavan kiinnostuksen lisäksi alue on kiinnostanut myös muinaismuistoja laittomasti myyviä kauppiaita.
 
Missä muinaisen Mesopotamian aarteet ovat tänä päivänä, millaisia ongelmia antiikkiesineiden kuljettamiseen Lähi-idän ulkopuolelle liittyy, ja kuinka tämä täytyy ottaa huomioon myös tutkijoiden työssä? Näiden kysymysten rinnalla käymme läpi muinaisen Lähi-idän tutkimuksen tarinaa suomalaisissa yliopistoissa ja pääsemme tutustumaan Helsingin yliopiston muinaisen Lähi-idän tutkijoiden arkeen.

Näin kurssilla opiskellaan

Kenelle kurssi sopii?

Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Sen voi käydä läpi itsenäisesti omassa nojatuolissa tai suorittaa opettajan johdolla esimerkiksi lukiossa. Jos suoritat kurssin osana yliopisto-opintojasi, saat tarkemmat ohjeet kurssisuoritukseen opettajaltasi.

Mitä kurssilla tehdään?

Aiheeseen paneudutaan videoiden, äänitteiden, tekstien ja kuvien avulla. Tieto-osuuksien välissä voit kerrata oppimaasi erilaisilla tietovisoilla ja tehtävillä. Kertausten lisäksi kurssilla on pohdintatehtäviä, joita voi suorittaa itsenäisesti. Opettajat voivat myös hyödyntää näitä tehtäviä luokkaopetuksessa.

Kuinka kurssi suoritetaan?

Kurssin voi suorittaa koska vain ja missä vain tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. Voit käydä osiot läpi omassa tahdissasi ja monessa osassa. Kirjautuessasi uudestaan alustalle pääset aloittamaan siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.

Kuinka kauan kurssi kestää?

Kurssimateriaalin läpikäynti kertaustehtävineen kestää noin 4–6 tuntia. Pohdintatehtävien huolelliseen läpikäyntiin kannattaa varata tämän lisäksi joitakin tunteja. 
Kurssin toteutti yhteistyössä Suomen Lähi-idän instituutin ja Helsingin yliopiston MUINAISEN LÄHI-IDÄN IMPERIUMIT -HUIPPUYKSIKÖN kanssa:
Created with